Blog over hardlopen?

Waarom zou ik een weblog bijhouden over mijn vorderingen met hardlopen? Ik beantwoordde deze vraag in mijn eerste blogpost:

Van gedachte naar werkelijkheid: ik ga een marathon lopen!

Tijdens mijn vakantie ontstond het idee – misschien moet ik zeggen: het onzalige idee – om te gaan trainen voor een marathon. Ben ik dan zo sportief? Nou nee, dat kan ik niet zeggen. Ik ben redelijk fit, maar dan moet je denken in termen van: ik kan redelijk gemakkelijk wandelingen van 20 a 30 kilometer maken. Maar hardlopen is natuurlijk een heel ander verhaal. Ik heb dat in geen jaren gedaan en ik geloof dat ik ook nog nooit langer dan een half uur achter elkaar heb kunnen hardlopen – in een grijs verleden.

Waarom dan een marathon? – 42 kilometer en 195 meter is niet niks! Waarom? Tja, om mezelf een mooie uitdaging te geven. Om een goede reden te hebben om consciëntieus te gaan trainen. Om mijn gezondheid serieus te nemen. Om mezelf te bewijzen dat wat onmogelijk lijkt toch mogelijk is, als je erin gelooft en als je er trouw in bent. Zoiets.

Want dat zal duidelijk zijn: het is een lange weg. Ik denk zelf 2 jaar. Vorige week stelde ik de vraag op Twitter: ‘hoe lang moet je nemen van ongetraind tot een marathon?’ en de antwoorden liepen uiteen van 18 weken tot 2,5 jaar. De eerste ging er vanuit dat je al met redelijk gemak 10 kilometer zou kunnen hardlopen – en dat kan ik niet. De laatste vertelde erbij dat ook je gewrichten en pezen moeten wennen aan de belasting van het hardlopen. Dat leek mij een zinvol verhaal.

Ik heb van de site ProRun een beginnerschema gedownload dat mij in 12 weken moet brengen tot 45 minuten onafgebroken hardlopen. Dat lijkt mij een mooi begin. Gisteravond deed ik mijn eerste training: 5 keer 2 minuten hardlopen afgewisseld met steeds 2 minuten wandelen. Dat ging goed, maar het maakte me ook duidelijk hoezeer ik inderdaad een beginner ben.

Tenslotte nog een antwoord op de vraag: waarom hier een blog van maken? Wie gaat het wat aan dat ik van het gênante begin (2 minuten rennen, 2 minuten wandelen) tot het hopelijk triomfantelijke einddoel van een marathon ga? Mijn antwoord is: geen idee. En het kan me niets schelen ook. Op deze manier kan ik mijn eigen vorderingen bijhouden. Misschien krijgt ik tips, misschien zelfs gezelschap (fysiek hier in Groningen, of virtueel elders), misschien krijg ik meelevende toeschouwers… het is allemaal goed. Wie er geen boodschap aan heeft, hoeft hier tenslotte niet te komen.

14 reacties op Blog over hardlopen?

 1. Hans Boels zegt:

  Beste Boele, ik hoop van harte dat het je zal lukken ik leef metje mee.
  Ik voel mij nauw aan jou verwant
  Ik weet nog niet hoe ik het verder moet klaren ,maar de tijd zal het leren
  het ga je goed Hans-Boels

 2. Een marathon, toe maar. Weet je niet dat de eerste marathonloper, Phidippides, dood zou zijn neergevallen na zijn prestatie? 😉

  • Gelukkig zijn er daarna wel een paar mensen geweest die de marathon hebben overleefd. Ik vind het persoonlijk verrassend om te merken hoe snel je met training je lichaam sterker kunt maken. In minder dan 5 maanden ben ik in staat om 15 km hard te lopen! Dus die marathon in oktober moet, blessures voorbehouden, ook wel lukken.

   Leuk dat je reageert, trouwens.

 3. Eldert zegt:

  Hoi Boele,

  ik heb met genoegen jouw stukje gelezen.
  Zo herkenbaar allemaal.
  Bij mij ging/gaat het ongeveer precies zo.
  Vorig jaar april 2010 kon ik een paar honderd meter hardlopen en was daarna volledig stuk. Ik vroeg mij dan ook meteen af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat er mensen zijn die kilometers hardlopen? Begreep er niks van.
  Ik ben door gegaan, mijn gewicht ging met ca 30 kilo naar beneden.
  Mijn eerste 1 km hardlopen herinner ik mijn nog goed, wat een prestatie vond ik dat van mijzelf.
  Loopbandje gekocht – tegen de slechte weersomstandigheden 😉 – maar met name het gemak en de perfecte dosering die je kan toepassen. Daarna ging het hard.
  Paar weken geleden liep ik 9 -10 km, nu al bijna 13 km . Ik ben nu aan het trainen voor de Damtotdamloop 16,1 km in september 2011. Maar mijn doel is nu eigenlijk al de halve marathon heb ik inmiddels besloten.
  Wie weet loop ik de hele ook nog wel een keer.
  Wat ik ervaar is dat het begin best lastig is. Maar als je eenmaal een bepaalde grens(qua kilometers) voorbij bent het best hard gaat.
  Succes met de voorbereiding!

 4. Dutch Tiger zegt:

  Het is een feit, hardlopen werkt het beste als je af wilt vallen, daar kan geen toverprodukt tegenop. Ik ben zelf ook weer begonnen, ik heb jarenlang aan hardlopen gedaan, maar ik kreeg te kampen met scheenbeen ontsteking ofwel shin splints. Mijn voornaamste doelen zijn, wat fitter voelen, beter kunnen slapen en wat gewicht kwijt te raken. Ik loop dus nu iedere dag 1 km, zodra ik opsta. Geloof het of niet, maar ik val af en ik voel me super. Ik doe dit 6 maal per week en ik voel dat mijn schenen, het NET aankunnen. Dus ik doe rustig aan. Veel Succes !

 5. Hardloopfan zegt:

  Mooi doel, een marathon lopen. Mijn eerste doel wordt de halve marathon daarna zien we wel verder.

 6. Zo de eerste marathon zit erop lees ik, wat gaat je tweede uitdaging worden? Een marathon in een grote stad, in het buitenland of juist een andere wedstrijd. Bijv. een triathlon?

  Groetjes,
  Thomas

 7. super leuk dat je een blog begint, en volhouden he want wij houden je in de gaten.

 8. Henk zegt:

  Erg knap van je en ik hoop echt dat het je gelukt is!

 9. mo3rte zegt:

  Erg knap, ik hoop dat je het gehaald hebt. Moest je nog wat informatie nodig hebben over hardlopen: http://www.hardlopentips.nl

 10. Bert zegt:

  Leuk en herkenbaar! Ook in het hoge noorden wordt er hardgelopen!
  https://jogging2016.wordpress.com/

 11. stoxenergy zegt:

  Lang geleden dat je dit hebt gepost. Ik ben benieuwd naar je voortgang!

 12. “So if anyone fancies tempting the Red Devils latest starlet from their grasp, the bidding might have to start in the region of £72m.”

 13. Wim zegt:

  Beste Boele,

  Leuk om je weg naar de marathon te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s