Hartslagmeter of stappenteller

Mijn blog van vrijdag (19 november) over het lopen met de hartslagmeter kan ik vrijwel helemaal herroepen. Ik vertelde je al heel erg verbaasd te zijn over de in mijn ogen erg hoge hartslag bij het tempo dat ik liep (162 en oplopend naar 173 slagen per minuut). Het verraste me en maakte me ook wat ongerust: ik zou op een veel te hoge hartslag trainen.

Afgelopen zondag deed ik daarom een kortere training (6 km) in een nadrukkelijk laag tempo. Ook toen bleef de hartslagmeter een vrij hoge hartslag aangeven (gemiddeld 148), terwijl ik eigenlijk hoegenaamd niet hijgde. Ik kon die twee niet rijmen. Vooral niet, omdat ik op de sportschool op de crosstrainer erg mijn best moet doen om mijn hartslag naar 145 te krijgen – en dan sta ik echt hard te werken. En wat mij bovendien verbaasde was dat mijn hartslag zo snel opliep: vrijwel meteen na de start zat ik op 150 slagen…

Ik had het natuurlijk eerder moeten begrijpen: mijn geleende hartslagmeter geeft helemaal mijn hartslag niet aan als ik loop! Pas vanmorgen ontdekte ik dat hij niet het ritme van mijn hart aangeeft, maar het ritme van mijn benen – zodra ik ga lopen verandert de hartslagmeter in een stappenteller! Dat maakt deze hartslagmeter onbruikbaar voor hardlopen.

Overigens heeft me de hele exercitie met de hartslagmeter wel wat duidelijk gemaakt. Ik trainde inderdaad te vaak in een te hoge intensiteit. Ik zal bij mijn nieuwe schema (waarover later meer) meer variatie moeten gebruiken. Om dat te oefenen liep ik vanmorgen de ‘Tien van Poppe’ in een tempo waarin ik niet hoefde te hijgen. Tot mijn verbazing liep ik toen de tien kilometer met speels gemak in ruim 55 minuten. Ik had zelfs het gevoel nog wel een uur te kunnen lopen.

Alle tien keren voorafgaand aan de deze week had ik de Tien van Poppe op mijn maximale capaciteit gelopen (in een poging onder de 50 minuten te komen) en dat had mij inderdaad enigszins uitgeput. Deze week is daarom een week van rust en herstel: minder trainen en vooral rustiger lopen. Vanaf volgende week wacht een nieuwe uitdaging op me: in 16 weken naar een halve marathon.

En nu maar even sparen voor een betere hartslagmeter!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s